back

Keperluan Sistem Akaun dan Perisian Perakaunan

by Shaun Wong for Blog Post

Ramai usahawan berfikir hanya perniagaan besar yang memerlukan perisian perakaunan. Namun persepsi dan pemikiran itu tidak tepat kerana perniagaan kecil mahupun besar, perakaunan merupakan perkara asas kepada semua jenis perniagaan…

Keperluan Sistem Akaun dan Perisian Perakaunan

Keperluan Sistem Akaun dan Perisian Perakaunan

Ramai usahawan berfikir hanya perniagaan besar yang memerlukan perisian perakaunan. Namun persepsi dan pemikiran itu tidak tepat kerana perniagaan kecil mahupun besar, perakaunan merupakan perkara asas kepada semua jenis perniagaan. Tanpa perakaunan, kita tidak tahu adakah perniagaan kita memperolehi keuntungan atau tidak. Bagi membantu syarikat kecil atau Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan ini adalah penting untuk mereka yang tidak ada pengetahuan mengenai perakaunan supaya dapat menghasilkan laporan kewangan dengan mudah dan cepat.

sistem akaun perniagaan

kepentingan memerlukan mengguna Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan

1) Merekod Maklumat Secara Sistematik

Ramai usahawan terutamanya Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang masih tidak menggunakan sistem atau perisian perakaunan. Mereka masih merekod urusan perakaunan menggunakan “excel” dan membuat catatan duit keluar masuk secara manual. Penyimpanan maklumat secara manual ini amat merisaukan kerana ia boleh dipadamkan, dimanupulasi atau hilang serta merta. Penggunaan sebuah Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan dapat memastikan segala maklumat transaksi dan aktiviti perniagaan disimpan dengan cara yang lebih sistematik, teratur dan selamat. Selain itu, penggunaan Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan dapat memberi usahawan keupayaan untuk mengeluarkan segala laporan kewangan dan perniagaan yang diperlukan dengan hanya satu butang klik. Laporan juga dapat Segala laporan juga dapat dilihat mengikut hari, bulan atau tahun dengan sangat mudah tanpa perlu mencari dari timbunan fail.

2) Perekodan Maklumat Dengan Tepat

Apabila sebuah sistem atau perisian digunakan, segala maklumat dan data dapat direkodkan dengan tepat dan tersusun. Tanpanya, data terpaksa dicatat secara manual dan ini yang menyebabkan berlakunya kesilapan kerana maklumat yang direkod tidak tepat dan kemungkinan boleh hilang berbanding dengan menggunakan sistem / perisian. Tambahan lagi jika tugasan seperti penyediaan akaun atau “book keeping” di mana melibatkan catatan dan kiraan nombor. Oleh itu dengan adanya Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan, segala proses tersebut dilakukan secara automatik. Ini akan mengelakkan pengguna daripada melakukan kesilapan dan  laporan-laporan yang terhasil juga lebih tepat.

3) Pengurangan Kos Perniagaan

Istilah “Masa Itu Emas” adalah benar dalam menjalankan perniagaan. Tempoh pemprosesan yang lebih pendek menunjukkan kecekapan yang tinggi dan efisyen. Kecekapan ini boleh bantu mengurangkan kos kerana kurang masa dan tenaga kerja yang diperlukan. Begitu juga, penggunaan sistem atau Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan dalam persekitaran perniagaan yang kompetitif. Apabila perisian akaun seperti SBS digunakan untuk menguruskan akaun anda,  boleh membantu mempercepatkan segala urusan catatan dan perekodan dan juga penghasilan laporan. Menghasilkan laporan kewangan secara automatik, memenuhi piawaian perakaunan, sedia GST, menghasilkan laporan-laporan perniagaan, memberi pengguna dashboard “Business Intelligence” dan banyak lagi maklumat dan informasi perniagaan dengan hanya satu klik.

DAPATKAN LESEN PERISIAN AKAUN PERCUMA SELAMA 30 HARI KAMI SEKARANG!

QNE Accounting Software merupakan Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan yang mesra pengguna di Malaysia. Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan ini direka khas bagi memenuhi keperluan perniagaan tempatan dan dapat membantu mengembangkan perniagaan dengan laju.
QNE Accounting Software menawarkan Sistem Akaun Perniagaan dan Perisian Perakaunan yang paling komprehensif dan mesra pengguna. QNE Accounting Software menggunakan perisian teknologi terkini dengan perisian masa nyata yang dilengkapi dengan pangkalan data Pelanggan / Pelayan SQL. Satu lagi kelebihan sistem ini ialah ia dijalankan di Malaysia dan merupakan Perisian Nombor 1 di Malaysia menggunakan ‘Cloud’. Status aliran tunai, ramalan, anggaran keuntungan, titik pulang modal stok, stok tanpa pergerakan adalah contoh analisis yang disediakan. Oleh itu, perniagaan anda akan terus meningkat.

perisian perakaunan

1) Menjimatkan masa

Memandangkan pengiraan dilakukan secara automatik, ia dapat menjimatkan masa anda daripada menyemak setiap angka kerana anda hanya perlu menyemak input sahaja. Ini dapat mengurangkan masa proses serta mengemas kini akaun anda dan juga meminimumkan kesilapan kerana pengiraan automatik ini adalah berdasarkan daripada formula yang dimasukkan ke dalam perisian. Jumlah masa yang dijimatkan boleh digunakan untuk memberi tumpuan terhadap perkembangan perniagaan anda.

2) Kelajuan

QNE didasarkan pada klien-pelayan yang hanya menghantar pertanyaan SQL ke pelayan. Oleh itu, pemprosesan data yang besar melalui rangkaian akan menjadi lebih pantas.

3) Pengenalan Saiz Data

Dengan pangkalan data pelanggan / pelayan SQL, QNE menangani had data yang jauh lebih tinggi daripada sistem berasaskan fail.

4) Keselamatan Database

Dengan mengehoskan pangkalan data anda ke Microsoft Azure, data-data ada adalah 100% lebih selamat kerana sistem kami akan melakukan penyim panan atau ‘backup’ secara automatik dan akan disimpan di dalam 2 pelayan Azure yang belainan.

5)  Meningkatkan Pengambilan Keputusan

Sistem juga dapat membantu anda dengan member nombor untuk mengetahui di mana untuk mengurangkan perbelanjaan atau di mana untuk melakukan pelaburan yang lebih banyak. Dengan gambaran keseluruhan yang jelas mengenai keadaan kewangan semasa, pemilik perniagaan dapat mengembangkan strategi yang lebih bijak dan memberi peruntukan sumber yang lebih mudah.

DAPATKAN LESEN PERISIAN AKAUN PERCUMA SELAMA 30 HARI KAMI SEKARANG!

Kesimpulannya, perisian perakaunan amat penting kerana dapat membantu syarikat kecil atau Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) membangunkan perniagaan mereka dengan lancar. Sistem ini dereka khas untuk mereka yang tidak ada pengetahuan mengenai perakaunan supaya dapat menghasilkan laporan kewangan dengan mudah dan cepat..

sistem akaun

Mendigitalkan Perisian Anda & Membangunkan Perniagaan Pintar Anda Hari Ini.
Nikmati 30 Hari Percubaan Percuma Lesen Perisian Akaun << Klik sini

Dapatkan Lesen Perisian Penggajian Percuma 60 Hari Anda << Klik sini

#1 Penyelesaian Akaun Awan AI di Asia Tenggara.

How to Prepare, File and Submit LHDN E Filing 2021 Conveniently
Prev post How to Prepare, File and Submit LHDN E Filing 2021 Conveniently

March begins tax filing season. All Malaysian businesses, whether large, medium, or small, must file…

Borang 8A | Socso 8A Form – Monthly Socso Report
Next post Borang 8A | Socso 8A Form – Monthly Socso Report

An employer who employs one or more employees must register and make monthly contributions to…